CH_logo_20x15cm_highres

Välkomna våren!

Scoll down for an English version.


Nu är våren verkligen på ingång. Det känns i luften. Det doftar härligt. Dagarna blir allt ljusare - så underbart! Fantastiskt att man glömmer år från år hur fort det går till ljusare kvällar.

För att fira in våren - varför inte bjuda till ett härligt vårkalas? Söndags-brunch med vårtema, kanske? Eller en härlig Afternoon Tea? Det behöver inte finnas någon födelsedag, bröllopsdag eller dop för att fira. Här kommer i alla fall lite härligt vårig festinsipiration!

Semlor av Linda Lomelino Semlor av Linda Lomelino

På tisdag den 4 mars är det ju Fettisdagen. Detta är sista dagen innan påskfastan då man enligt traditionen skulle äta ordentligt då det sedan var dags att fasta under 40 dagar innan Påsk. I Sverige äter vi traditionellt semlor, eller fastlagsbullar, på Fettisdagen - eller egentligen i både veckor och månader innan dess! Semlan som vi äter idag, med vetebulle, mandelmassa och grädde, har sitt ursprung under senare halvan av 1800-talet.

Passa på att njuta lite extra på tisdag och baka gärna egna semlor! Jag rekommenderar varmt både Leila Lindholms recept på semlor utan mandel, och Linda Lomelinos recept på både traditionella semlor och med choklad. Mums!

Det finns i det närmaste oändliga variationer på hur man kan dekorera och presentera sin fest med vårtema, och vad man kan bjuda på. Det blir mer och mer populärt att skapa sk. dessertbord eller 'dessert tables' med en mängd olika godsaker vackert upplagda, gärna med ett tema. Jag har letat vårtema på Pinterest och hittat lite trevlig inspiration! Sök på 'spring party' så finns det massor. Kan även rekommendera Confetti Sunshine, en blogg med massor av tips och idéer för olika partyn och enkla steg-för-steg instruktioner hur man själv pysslar till fina dekorationer.

English version:

Spring is definitely on its way.  You can feel it in the air.  The fragrance is lovely.  The days grow lighter - so wonderful! Amazing how quickly you forget from one year to the next how the evenings get brighter and brighter.

To welcome spring - why not throw a beautiful spring party? Sunday Brunch with a spring theme, perhaps? Or a lovely Afternoon Tea? There doesn't have to be a birthday, anniversary or christening to celebrate.  Here is some spring-like party inspiration!

Tuesday 4 March is Shrove Tuesday. This is the last day before the Easter fast and traditionally, you need to eat properly before fasting 40 days until Easter. In Sweden we eat traditional "semlor" - wheat and cardamom rolls filled with almond paste and whipped cream. The type of "semla" we eat now has its origins in the late 1800's.

Take the opportunity to indulge a little on Tuesday and why not make you own "semlor"? I can recommend both Leila Lindholm's recipe for "semlor" without almond paste  (unfortunately not available in English though), as well as Linda Lomelino's recipe for both traditional "semlor" and with chocolate (in English). Yummy!


There are virtually endless variations on how to decorate and present your party with a spring theme, and what goodies you can offer. It's getting increasingly popular to create dessert tables with a large variety of sweets and snacks beautifully displayed, preferably with a distinct theme. I have looked for spring themes on Pinterest and have found a little inspiration! Search for 'spring party' and plenty of ideas come up. I can also recommend Confetti Sunshine, a blog with lots of lovely party ideas and easy-to-follow step-by-step guides to create pretty decorations.

Confetti Sunshine: Instruktioner för att göra en girland
Kara's Party Ideas: Spring Cookie Decorating Party
Icing Designs: A Sweet Spring Table

Kommentera gärna!

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln